Restaurant Vogelhuis Oranjerie
Online reserverenOpeningstijden
NederlandsDeutsch
  • Terras

Historie

1934: Het Vogelhuis wordt gebouwd

De historie van ‘t Vogelhuis gaat terug tot 1934. In dat jaar laat de 26-jarige Texelaar Sijbrand van der Vis een prachtig hotel met dertien kamers bouwen pal voor de werkplaats waar hij zijn beroep van hoefsmid uitoefent. Geïnspireerd door de vele gasten die voor de vogels en de natuur naar Texel komen, besluit hij de kamers geen nummers te geven, maar kiest hij voor vogelnamen. Een uniek idee voor die tijd, waarmee ook de naam van het hotel is verklaard. Hotel ‘t Vogelhuis is ongekend luxe; in plaats van een wasbak op de gang hebben alle kamers koud en warm stromend water en elektrisch licht. Sijbrands vrouw Guurtruida runt het hotel. Ze zorgt voor schone kamers en zet haar gasten drie keer per dag een prima maaltijd voor. De volpensionprijs in die begintijd: twee gulden vijftig per dag…

1940-1945: ‘t Vogelhuis wordt gevorderd

In de oorlogsjaren wordt het pand waarin ‘t Vogelhuis is gevestigd, gevorderd door de bezetter en dient ‘t Vogelhuis als woonhuis voor soldaten. Voordat het zover is haalt Sijbrand voor de zekerheid alle deuren en alle sanitair uit het hotel. Hij slaat de boel op in de schuur. In dezelfde schuur wordt echter stroop gemaakt van suikerbieten… Dat zorgt voor een enorme zoete aanslag op de spullen. Na de bevrijding heeft de familie enorm veel werk alles weer schoon te boenen!

1952: het toerisme maakt een opmars

Na de oorlogsjaren maakt het toerisme op Texel een opmars. Vooral vanaf 1952, wanneer de eerste Duitsers op het eiland vakantie komen vieren, gaat de groei flink door. Guurtruida heeft inmiddels personeel in dienst. Sijbrand is nog steeds hoefsmid. Als zijn werkdag erop zit, springt hij bij in ‘t Vogelhuis. Hij helpt bijvoorbeeld afwassen en maakt graag een praatje met de gasten.

1972: zoon Paulus neemt ‘t Vogelhuis over

Bijna veertig jaar na het starten van zijn onderneming, wordt het hotel overgedragen aan zoon Paul, die, net als zijn vader, zich op 26-jarige leeftijd eigenaar mag noemen van Het Vogelhuis. Samen met zijn echtgenote Catharina zet Paul van der Vis zich onvoorwaardelijk in om Het Vogelhuis een warm ‘nest’ voor gasten te laten zijn. En dat lukt; vele bezoekers komen regelmatig terug.Naast hotelgasten schuiven ook dagjesmensen en Texelaars graag aan voor een maaltijd. Het restaurantdeel wordt snel te klein en Paulus en Catharina besluiten een serre aan te bouwen. Die serre trekt meteen veel meer gasten. Tijd om de keuken uit te breiden en meteen nieuwe toiletgroepen te maken! En zo gaat het maar door. Elk jaar wordt ‘t Vogelhuis uitgebreid c.q. verbeterd.Paul is niets te gek. Altijd voor de gasten klaarstaan, is het motto. Dus als er een spannende voetbalwedstrijd op televisie is, zorg je voor een kleurentelevisie, zoals begin jaren zeventig gebeurde. Een schaarsheid destijds, dus de zaak zit bomvol met voetballiefhebbers. Wel 120 mensen voor één tv. ‘Heel gezellig!’, herinnert Paulus zich.Anton: ‘Het was zelfs zo dat als bijvoorbeeld Duitse hotelgasten iets speciaals op televisie wilden zien, ze in de woonkamer van mijn ouders mochten kijken. Dan gingen mijn zusje en ik wel even ergens anders zitten.

1992: hotel wordt restaurant

Het wordt drukker en drukker in het restaurant. Paulus en Catharina van der Vis staan voor een dilemma: zullen ze fors investeren om de hotelkamers aan de eisen van de naderende 21ste eeuw te laten voldoen of kiezen ze ervoor het hotel te sluiten en het geld verder te investeren in het restaurant? Het restaurantbloed zit ‘t Vogelhuis in de genen; de gasten zijn altijd lovend over de smakelijke maaltijden die hen worden voortgezet… De knoop wordt in 1992 doorgehakt; het hotel wordt Restaurant Vogelhuis-Oranjerie. De kamers komen nog prima van pas; zij bieden plaats aan seizoenskrachten van de overkant.

1997: Pauls zoon Anton wordt mede-eigenaar

De derde generatie Van der Vis dient zich aan in de vorm van Anton, Pauls zoon. In 1996 wordt de dan 25-jarige Anton van der Vis mede-eigenaar. Restaurant Vogelhuis-Oranjerie is inmiddels een populair restaurant op Texel. Texelaars, dagjesmensen en vakantiegangers, iedereen weet Restaurant Vogelhuis-Oranjerie te vinden..

2007: Chéra Grootjen treedt toe tot de firma

Chera Grootjen, Antons vriendin, die al sinds 2001 meewerkt in het restaurant, treedt toe tot de directie van het bedrijf. Restaurant Vogelhuis-Oranjerie is in de loop van de jaren wederom diverse keren vernieuwd en vergroot. het bestaat uit een sfeervol restaurant met openhaard, twee serre`s en een groot terras, waar je ook kunt eten. Groepen tot 150 zijn welkom

2009: 75 jaar Restaurant Vogelhuis-Oranjerie

Restaurant Vogelhuis-Oranjerie bestaat 75 jaar! Het hele jaar wordt het jubileum gevierd. Paulus van der Vis, zijn zoon Anton en diens vriendin Chéra (Antons moeder is uit de firma gestapt maar is nog actief betrokken bij het bedrijf) zijn de zakelijke partners in ‘t Vogelhuis. De bedrijfsvoering is nog steeds zoals het al decennia gebeurt; gebaseerd op een hoge kwaliteit dienstverlening. Altijd klaarstaan voor de gast. Want die moet het naar zijn zin hebben. Verder een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een heel uitgebreide kaart met naast vlees- en visgerechten veel vegetarische maaltijden, kindermenu’s en maaltijden waarbij rekening wordt gehouden met diëten en andere wensen van de gast. Zo’n uitgebreide kaart is uniek voor een seizoensbedrijf. Wat er op die kaart staat, moet natuurlijk van goede kwaliteit zijn. En daar staat de keuken van ‘t Vogelhuis garant voor. Alles wordt zelf gemaakt van uitstekende ingrediënten. En dat alles wordt gewaardeerd. Bijvoorbeeld in de vorm van veel vaste gasten. Het komt zelfs voor dat toeristen die veertien dagen op het eiland zijn, tien dagen bij Vogelhuis-Oranjerie lunchen en dineren…Ook de innovatie van het restaurant gaat door. In november 2009 bijvoorbeeld, met de wintersluiting, staat er weer het een en ander op stapel. Anton: ‘De gasten rekenen er op dat we elk seizoen hebben verbouwd of vernieuwd. Als we een keer een jaartje niets hebben veranderd, valt dat op. ‘Nichts umgebaut?’, is het dan…’


2011: Grote verbouwing

Dit is het jaar van de grootste verbouwing tot dan toe, beide serre's zijn vervangen door twee nieuwe serre's van uitmuntende kwaliteit, onder een van de serre's is een kelder van 75m2 gebouwd die dient als opslag ruimte.
Midden in het restaurant is een sfeervol openhaard gerealiseerd.
Ook de inrichting zoals verlichting, tafels en stoelen zijn vervangen.
De toiletten zijn compleet vernieuwd, er is o.a. een mindervaliden toilet gebouwd, ook de bar en het kleine restaurant ' binnen'. zijn 'op de schop' gegaan.
Het terras aan de zuidzijde is ook compleet vernieuwd met grote natuurstenen tegels, nieuwe terrasschotten en een vijver.

2014: 80 jaar vogelhuis oranjerie

Supertrots zijn we op ons geheel vernieuwde maar toch al weer 80 jarige bestaan van het vogelhuis, het hele jaar door willen we dat graag met u als gast vieren!! Zaterdag 17 mei is de dag dat het vogelhuis exact 80 jaar bestaat, bij de koffie of thee krijgt u een gratis jubileum gebak aangeboden. 


Zie voor leuke oude foto's van de Koog onze site op facebook: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.197758363636316.50273.173681719377314&type=3

Bekijk onze video!

Menukaart

Als gast voel je je echt welkom in dit sinds 1934 bestaande horecabedrijf. Momenteel is de derde generatie van de familie die Vogelhuis-Oranjerie begon hard aan het werk om jong en oud van een heerlijke maaltijd tegen een zeer vriendelijke prijs te voorzien.

Koffietafel en brunch

Heeft u een allergie? meld het ons.

Onderstaande menu's gelden vanaf 10 personen en na reservering Keuze menu 1 Keuze menu 3 Keuze menu 2 Texelmenu

Onze menukaarten zijn te downloaden als pdf. Dranken Lunch Diner Kindergerechten Pannenkoeken
0 0 0 0
Laden...